وقتی صحبت از ابزارهای هوش مصنوعی گوگل می شود، شاید اولین چیزی که به ذهن می آید، دستیار Gemini یا ویژگی های مختلف ویرایشی Google Photos باشد. اما گوگل ابزار هوش مصنوعی دیگری دارد که به طور خاص برای کمک به افرادی طراحی شده است که می خواهند یادداشت ها و منابع تحقیقاتی شان را به شکلی سازماندهی کنند. این ابزار، NotebookLM نام دارد.

NotebookLM چیست؟

LM در نام NotebookLM مخفف Language Model یا مدل زبانی است و هدف این ابزار، کمک به شما در مدیریت و درک بهتر موضوعات تحقیقاتی است. چه دانشجو باشید، چه محقق یا حتی فردی که به تازگی وارد یک حوزه جدید شده اید، NotebookLM می تواند با ویژگی های زیر به شما کمک کند:

  • خلاصه سازی اسناد تحقیقاتی.
  • پاسخ به سوالات مرتبط با منابع گردآوری شده.
  • پیوند دادن داده ها و نکات مهم از منابع مختلف.

البته همچنان این ویژگی به عنوان یک ابزار آزمایشی در نظر گرفته می شود و ممکن است گاهی دچار خطاهای اطلاعاتی (معروف به «توهم») شود، اما به طور کلی می تواند به عنوان یک دستیار ارزشمند برای سازماندهی و جمع بندی اطلاعات عمل کند.

قابلیت جدید NotebookLM: مرور صوتی (Audio Overview)

به تازگی، گوگل ویژگی جدیدی به نام مرور صوتی (Audio Overview) را به این ابزار اضافه کرده است. این ویژگی می تواند به کمک دو گوینده مجازی، یک پادکست کوتاه بسازد که تمامی اطلاعات تحقیقاتی شما را به صورت خلاصه و صوتی ارائه کند. این قابلیت برای مرور موضوعات پیچیده مانند ادبیات قرن نوزدهم یا بررسی مشخصات فنی گوشی های جدید به شکلی دسترس پذیر و قابل فهم، بسیار کارآمد است.

شما می توانید به صورت رایگان از NotebookLM و مدل های هوش مصنوعی Gemini پشتیبان آن، با حساب کاربری گوگل خود استفاده کنید. این ابزار به شما امکان می دهد اطلاعات یادداشت های تحقیقاتی تان را به شکلی جدید و شگفت انگیز تجربه کنید.

چگونه کار با NotebookLM را شروع کنیم؟

اگر تازه با NotebookLM آشنا شده اید، می توانید با حساب کاربری Google خود وارد شوید و پروژه های نمونه (دفترچه ها) از پیش آماده شده را مشاهده کنید. به عنوان مثال، دفترچه ای با موضوع اختراع لامپ وجود دارد که می توانید با استفاده از آن، سوالاتی درباره کارهای جوزف سوان، توماس ادیسون و دیگران مطرح کنید تا هوش مصنوعی پاسخ دهد.

این روال پرسش و پاسخ شبیه چیزی است که ممکن است در ابزارهایی مانند ChatGPT، Gemini یا Copilot تجربه کرده باشید، اما نکته مهم این است که داده های آموزشی این مدل فقط از منابعی که شما بارگذاری کرده اید، استفاده می کند و نه از کل وب.

برای ایجاد یک دفترچه جدید مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. روی عنوان NotebookLM در سمت چپ بالا کلیک کنید.
  2. گزینه New notebook را انتخاب کنید.
  3. منابع خود را اضافه کنید—می توانید فایل ها را آپلود کنید، لینک هایی از Google Drive وارد کنید، آدرس های وب اضافه کنید یا متنی را که کپی کرده اید، جای گذاری کنید.

به محض اینکه منابع را اضافه کنید، NotebookLM شروع به خلاصه سازی آن ها می کند و حتی ممکن است سوالات پیشنهادی برای شما مطرح کند. می توانید روی هر منبع به صورت جداگانه کلیک کنید و ساختارهایی مانند سوالات متداول، راهنمای مطالعه، فهرست مطالب، جدول زمانی یا خلاصه کلی ایجاد کنید.

تولید مرور صوتی (Audio Overview)

برای آزمایش بیشتر، من یک PDF از مطالعه ای در مورد توسعه اپلیکیشن هایی که بدون نیاز به بازوبند، فشار خون را اندازه گیری می کنند، آپلود کردم. سپس بیانیه مطبوعاتی مرتبط با این تحقیق را به صورت لینک وب اضافه کردم تا مواد بیشتری برای NotebookLM فراهم کنم.

NotebookLM بلافاصله شروع به پیشنهاد سوالاتی کرد، مثل اینکه این اپلیکیشن چگونه از فناوری های موجود در گوشی هوشمند استفاده می کند یا چالش های پیش رو در توسعه این فناوری چیست.

برای ایجاد مرور صوتی (Audio Overview):

  1. وارد راهنمای دفترچه شوید (لینک آن در صفحه چت قابل مشاهده است).
  2. روی Generate کلیک کنید.

نتیجه، یک پادکست کوتاه است که به کمک دو گوینده مجازی (یک مرد و یک زن) به زبان انگلیسی ارائه می شود. فعلاً امکان سفارشی سازی صداها یا فرمت ارائه وجود ندارد، اما فایل خروجی به صورت دانلودی هم در دسترس شما قرار می گیرد.

مزایا و محدودیت های مرور صوتی

در آزمایش من، مرور صوتی به خوبی توانست تحقیق مرتبط با اپلیکیشن فشار خون را جمع بندی کند و یک مکالمه طبیعی و جذاب بین دو گوینده را ایجاد کند. البته در برخی قسمت ها به جزئیات توجه کافی نداشت و کمی کلی گویی می کرد. در حال حاضر، این ابزار بیشتر به درد خلاصه سازی و مرور سریع می خورد و برای استفاده در کارهایی که نیاز به جزئیات دقیق دارند، هنوز مناسب نیست.

نتیجه گیری

NotebookLM یک ابزار هیجان انگیز و نوآورانه برای سازماندهی تحقیقات و تولید خلاصه های متنی و صوتی است. ویژگی مرور صوتی آن قدمی فراتر می رود و محتوای تحقیقاتی شما را به پادکست های شنیدنی تبدیل می کند. اگرچه هنوز به تکامل کامل نرسیده است و در برخی موارد محدودیت هایی دارد، اما گزینه ای ارزشمند برای افرادی است که می خواهند فرآیند تحقیق و مدیریت اطلاعاتشان را بهبود ببخشند و از فناوری هوش مصنوعی بهره مند شوند.

0 نظر ثبت شده

ثبت یک نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *

0 نظر ثبت شده